26.02.19

On shopping

Jeg har været ret lang tid om at skrive det her indlæg – faktisk så lang tid at en af mine bedste venner Moussa Mchangama kom mig i forkøbet med DENNE artikel.  Der er lidt overlap – men here goes…

Jeg synes egentlig at det er pinligt at indrømme, men jeg bruger rigtig meget shopping som retail therapy. Jeg forkæler mig selv med noget jeg har ønsket mig længe hvis jeg synes jeg har været ekstra dygtig til at træne, nået et mål på arbejde eller i det hele taget har noget at fejre. Jeg køber ting når jeg keder mig. Jeg impulsshopper når jeg er ked af det eller i dårligt humør og så retfærdiggør jeg alt for dyre køb når jeg har en af de dage hvor jeg ikke kan lide min bløde mave eller arme når jeg ser mig selv i spejlet.

Det er ikke særlig smart for min økonomi, for miljøet eller for mig selv. Derfor er mit mål i 2019 er to ting.

For det første at finde en måde at trøste, fejre eller glatte ud end at købe nyt. Det er lettere sagt end gjort og kommer nok ikke med det samme. På min liste er vinterbadning, løb, spabehandlinger og restaurantbesøg som mulige alternativer. Kom gerne med flere gode ideer – når jeg sammenligner en løbetur med en ny kashmirstrik, så har jeg virkelig brug for gode tips!

Mit andet mål er (forhåbentlig) lidt nemmere. Jeg må ikke købe ‘skrald’. Altså fast fashion fra highstreetmærker uden en grøn profil. Tøjkriser må ikke løses med en kjole fra Zara jeg aldrig vil bruge igen. Tøjkøb skal være noget der kan mærkes helt ind i maven, det kan det hos mig når jeg finder noget helt vidunderligt – som DEN HER taske. Jeg er med på at mange dyre highend fashion mærker ikke nødvendigvis bruger bæredygtige materialer, men de producerer heller ikke ligeså store mængder af tøj som ender på forbrænding og jeg køber næsten altid naturlige materialer som uld, bomuld og silke.

Jeg mangler ikke tøj, og som jeg skrev HER kan jeg faktisk rigtig godt lide gengangere og bruger mine favoritter igen og igen. Men jeg vil gerne blive endnu bedre til at passe på mit tøj, lægge det pænt sammen og stryge mine skjorter efter vask så jeg rent faktisk får dem brugt. Jeg vil huske at kigge i skabet inden jeg køber nyt, chancen for at der gemmer sig en glemt perle bag lågerne er faktisk temmelig stor. Som da Frede pludselig ledte efter et par ‘OG Nike Air Spiridons’ fra 2016 til sin kæreste fordi den model pludselig er hype igen og jeg fandt mit par frem fra en pose i kælderen der egentlig skulle med på næste loppemarked.

Det betyder ikke at jeg lægger alt shopping på hylden i det nye år. Jeg vil finde gode ting, som Marie Kondo siger, sparks joy. Jeg vil købe endnu mere brugt og så vil jeg prøve at væbne mig med tålmodighed og vente på udsalg til at købe de mærker jeg ikke normalt har råd til fremfor at købe flere billige ‘erstatningskøb’. Jeg vil inverstere i klassikere – på min egen måde. Det betyder nok at der flytter en blazer eller tre mere ind i skabet, en smuk strik og en oversize jakke.

For ikke at blive forført af en hurtig tendens eller en pludselig lyst til mønstre og farver bruger jeg gemt-funktionen på Instagram vildt meget til at finde inspiration til outfits. Derudover har jeg jo efterhånden et stort fotobibliotek af mig selv i nogle af de sæt jeg synes der fungerer godt som jeg kigger tilbage i hvis jeg går i krise. I kan finde alle mine outfit-billeder i kategorien My Style HER. Jeg kan også finde på at skrive det ned på min telefon hvis jeg en søndag hurtigt har hevet noget ud af skabet uden at tænke synderligt over det og pludselig jeg synes det er supersmart, eller får en idé til sammensætninger når jeg ikke kan sove.

Hvordan shopper I? Byd endelig ind i kommentarfeltet.

8 kommentarer

 • Katrine Munck-Møller

  Dejligt indlæg Sidsel og jeg er 100 på at der er mange af os der trøste shopper og på et nanosekund finder på hvorfor det er okay. Jeg gør det ihvertfald selv.

  Jeg er stoppet med at ta i butikker når jeg ikke må købe noget og kun gøre det når jeg ved præcis hvad jeg går efter. også starte i genbrugsbutikkerne og se om det er der.

  Jeg drømmer om at være typer der bor total minimalistisk men det er på ingen måde tilfældet på nuværende tidspunkt. Så jeg prøver at skille mig af med lidt efter lidt af både bolig ting og tøj- det hjælper samtidig på min trang til at købe og på kun at købe når det er noget der er overvejet hjemmefra.

  Derudover går jeg en tur hvis shoppetrangen presser på, eller vinterbader. Det kan anbefales.

  Kh
  Katrine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Super fedt indlæg! Mit mål i 2018 var at droppe highstreet impulskøb (f.eks. en fredag eftermiddag inden en bytur) og jeg er næsten nået i mål. Jeg synes det hjælper at tænke, at jeg hellere vil have et lækkert stykke tøj jeg bliver glad for, end noget jeg bruger 1-2 gange, og som alligevel ikke er smart om 6 måneder. Det handler om at ændre sine vaner 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Godt klaret!
   Jeg har holdt mig i skindet heeeele 2019 – selv da jeg spottede et par The Row sandaler-ish i Zara.
   KH Sidsel

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Godt indlæg! Tøjindustrien er en af de største klimasyndere, så det er dejligt at se, hvordan flere og flere sætter fokus på dette og tager stilling. 🙂

  Mht. shopping har jeg i det nye år besluttet kun at købe tøj secondhand. Det går indtil videre meget godt – og det føles ekstra særligt, når man falder over noget lækkert.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maiken

  Jeg slukker ofte min trang med gode secondhand ting. Er blevet ret vild med skattejagten i det, så der er dobbelt op på den gode følelse, når jeg finder noget godt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det gør jeg bestemt også! Køber eksempelvis næsten kun brugt til min lejlighed 🙂
   KH Sidsel

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Roxanne

  Rigtig godt indlæg.
  I forhold til alternativer til retail therapy, så har jeg selv tænkt, at jeg bliver nødt til at kunne fejre og trøste mig selv på nogle andre måder.

  Jeg prøver for eksempel at skrive noter – dagbog om man vil – når jeg har optur over noget. En liste over hvorfor tingen/begivenheden er optur. Det samme hvis jeg er ked af det over noget – så skriver jeg ned, hvad mit problem er. Og så skriver jeg, hvad mulige løsninger kunne være på problemet.

  Det er ikke noget, jeg ALTID gør – jeg køber da også en burger, når jeg er ekstra glad eller ked af det. Men jeg føler, at det hjælper ret meget og er en god måde at “hylde” mine bedrifter på. Så kan man finde noterne frem på en gråvejrsdag og huske, hvor nice man eller livet egentlig også er!

  🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • God ide! Jeg synes faktisk også det hjælper at tage billeder af en særlig flot dag, en nystøvsuget stue eller andre små glæder 🙂
   KH Sidsel

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

26.02.19