Christmas Gift Guide: Mom

Guide: Hjemmestrikket hue

I har været virkelig nysgerrige efter en opskrift på de huer jeg har vist på instagram de seneste uger! Jeg synes det er så hyggeligt at sidde med strikketøj om aftenen, og en god øvelse til dem (mig selv inklusiv) der har lidt svært ved at lægge telefonen fra sig og holde instagram-pause. Det er til gengæld mindst ligeså vanedannende og da jeg sidste søndag var løbet tør for garn sad jeg med restless hands og trippede for at komme igang igen.

Jeg har lært at strikke af min mormor da jeg var barn, men aldrig kommet længere end halstørklæder og andet lige-ud-ad-landevejen-strik. Jeg kan strikke ret og vrang og bliver helt forvirret af en professionel opskrift. Derfor er huerne her også virkelig nemme at gå til og mere eller mindre selv-opfundne.

Hvis du aldrig har strikket før skal du nok lige google et par ting, som at slå masker op, tage ind osv.

Håber I kan bruge min guide til Sidsels Hue <3

Huen er strikket på rundpind str 5 – husk at spørge om hjælp i garnbutikken så du ikke køber for tyndt eller tykt garn.

Jeg synes huen bliver pæn af at mikse forskellige garntyper så den brune på øverste billede er et miks af 100% uld (havde en del rester derfor de forskellige farver) som DET HER og en blødere garn som er et miks af alpaca og merinould – som DET HER. Begge nøgler er 50 gram.

Du skal bruge to nøgler til en hue.

Jeg strikker meget løst – især når jeg strikker ribstrik så de første huer jeg lavede blev meget løse – jeg har syet tynd elastiktråd i omkredsen som hjælper lidt på det. Hvis du strikker stramt skal du måske slå 5-10 masker mere op end jeg har gjort her.

Nu til selve huen:

Slå 91 masker på på din rundpind.

Strik ribstrik ved at skifte mellem ret og vrang ved hver maske til huen er cirka 12 cm høj – her har jeg brugt det lidt grovere uldgarn.

Skift farve og gå over til glatstrik. Det smarte ved rundpind er at du bare strikker ret-masker ud i det uendelige. Her skal du strikke højere end du lige tror. Det er naturligvis en smagssag hvor høj en hue du vil have, men strik cirka 10 cm i højden.

Du kan også strikke hele huen i ribstrik, men så bliver indtagningerne lidt tydeligere og så synes jeg personligt det er hurtigere at strikke ret end skiftevis ret og vrang – det er  nok en smagssag.

Her fra skal du begynde at tage ind så den får den rigtige hueform.
Sæt en sikkerhedsnål eller anden markør ved din “start” , jeg følger snoren fra allerførste runde så alle ender er samlet samme sted. Tag ind ved hver 10. maske hele pinden rundt og strik derefter en runde uden at tage ind. Strik så en runde hvor du tager ind ved den 8. maske osv osv indtil du tager ind ved hver 2. maske.

Hvis du ikke synes den er høj nok kan du strikke et par runder uden at tage ind til sidst.

Afslut ved at trække snoren ind igennem alle masker og stram til – pas på at garnet ikke knækker. Bind knude på garnet og brug evt en stor nål til at trække den igennem et par masker så den ikke går op – husk altid at hæfte på vrangsiden.

Bind alle løse ender sammen eller hæft og klip af og voila – du burde have en flot hue!

God fornøjelse!

21 kommentarer

 • Mille

  Hej, så skal jeg i gang med huen, men da jeg har et bredt hoved, vil jeg slå flere masker op… jeg strikker normalt, dvs at strikkefastheden er som beskrevet på garnnøgler. Tror du jeg skal slå 10 m mere op?
  Hilsen Mille

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg ville lave som den står her hvis det er første gang – den giver sig lidt da det er rib forneden 🙂 KH Sidsel

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jannie Kjær

  Hej Sidsel,
  Den her hue er så fin!
  Strikker du hele huen på rundpinde eller skifter du til andre pinde når du begynder dine indtagninger?
  Mvh Jannie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ja hele huen på rundpind, når der ikke er nok masker lukker jeg af 🙂 KH Sidsel

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Sidsel,
  Jeg er selv Igang med din fine hue og vil derfor lige høre om du laver hele hue på rundpinde eller om du skrifter over til mindre pinde til sidst? :-))
  Vh Emma

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Hvilken str. rundpind strikker du med? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Hej Sidsel,
  Sikke nogle fine huer! Jeg er selv nybegynder i strikkeverden og har ikke kunne finde tålmodigheden til det, men disse huer har virkelig givet mig blod på tanden! Hvilken slags rundpind strikker du med – metal, aluminium, bambus, træ eller noget helt femte? Tak for den gode guide 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg lover dig den er nem!
   Jeg strikker med træ-rundpinde – synes let dem i metal bliver for glatte at sidde med 🙂
   KH Sidsel

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Hej Sidsel,
  Når du slår 91 masker op til ribstrik (altså et ulige antal), strikker du så med en markør, så du ved hvornår du skal skifte, eller hvordan undgår du at det bliver perlestrik(som jeg selv har fået lavet)? Min trætte hjerne kan ikke lige gennemskue det 🙈

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jer skifter bare mellem hver maske – en ret, en vrang = ribstrik og når jeg så skifter til glatstrik er det kun ret hele tiden. Håber det hjælper dig på vej 🙂 KH Sidsel

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene

   Man skal slå 90 eller 92 masker op, altså et lige antal masker. Ellers bliver det perlestrik, som Stine skriver

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Hej Sidsel. Er det efter de 10 cm glatstrik, at du begynder at tage ind, eller er det fra du begynder glatstrik? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Sidsel, what a size you have from this COS blazer? http://fashionpolish.dk/2018/01/25/23-01-18/ http://fashionpolish.dk/2017/09/12/11-09-17/ I have a huge request to you. Can you give me the article number and material composition? From a tag sewn inside the jacket. I hope you will help me. Thank you.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej Sidsel. Huen er så flot, og jeg vil gerne give mig i kast med den. Jeg er dog virkelig strikke-novice og har aldrig strikket med rundpind før. Hvor lang er din rundpind? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Den er ikke særlig lang – tror ofte man kan vælge mellem lang og kort og ville vælge den korteste 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Hej, Ejj så fine huer! Jeg kan kun hækle…Er det muligt at bestikke dig mod betaling selfølgelig at strikke en hue som den brune? Jeg er lige blevet mor, så mine hænder er sjældent ledige.. Go jul- Malene

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Malene
   Der er et par stykker der har spurgt og får nok ikke plads i rækken før det nye år – send mig evt en mail 🙂
   KH Sidsel

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie K

  Nu hvor jeg desværre (!!) ikke har tålmodighed til at strikke, har jeg glædeligt sendt et link til dette indlæg til min mor – i håb om hun kan nå at lave en hue til mig i julegave 😀 Er helt vild med huen med de brune nuancer – har de links til det eksakte garn? (altså farverne)
  God jul!
  – Marie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Marie

   Jeg har købt alt gran hos Uldstedet i København – har efterhånden samlet en del til bunke og bruger lidt rester hver gang for at lave farvespil så kan ikke give præcise farver desværre. Krydser fingre for at din mor vil strikke en til dig!
   KH sidsel

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Christmas Gift Guide: Mom